Menu

Как да избера лаптоп?

ноември 6, 2014 - Други

dell

Как да избера лаптоп? При този богат избор на техника сигурно всеки се е сблъсквал с този проблем. Както за почти всичко в живота, така и за тази дилема няма перфектен избор. Аз няма как да ви кажа – „модела х е супер дупер мега як, взимайте братя купувайте!“ 😀  Няма такъв  филм! Тук по-скоро ще се опитам да ви накарам да мислите по правилния начин, когато трябва да направите такъв избор, а и като се замисля, тези съвети биха били полезни и за една камара други дилеми.

Така… когато дойде момента за нов лаптоп, трябва на първо място да се замислите за какво ще го ползвате най-много, за филми/музика/интернет, за програмиране, за игри, за дизайн?

Ако вземем например мен, когато се наложи да гледам за нов лаптоп, аз попадам в графата програмиране и чат-пат някой филм. :) Ето вече имаме някакво начало, можем съвсем спокойно да отсеем една идея по-добре предложенията за лаптопи.

Освен че лаптопа ще е за програмиране, какво друго искам да има, като екстри? Какво ще ми е нужно за да ми бъде наистина полезен? Наистина е хубаво лаптопа да има, колкото може повече екстри, но най-важно е да има това, което наистина ви трябва. Тук трябва да започнете да си задавате въпроси, като искам ли CD, трябва ли ми HDMI, VGA, SSD, колко RAM ми трябва и т.н..

Нека пак да се върнем на моя частен случай, тъй като работя с монитор, който поддържа HDMI, най-добре би било и лаптопа ми да има такъв изход(не, че е задължително, но това е друга тема).  Искам да взема, колкото може повече рам, макар че много хора твърдят, че 2-3gb били напълно достатъчни за да кодиш. Склонен съм да се съглася, но когато ви се наложи да работите с нещо по-тежичко, дори не редовно а просто инцидентно, ще разберете защо подкрепям с две ръце лафа за рамта -„колкото повече, толкова повече“!  Ако се занимавате с програмиране  предполагам знаете, че големината на екрана има значение. Аз ползвам още един монитор, който е 24 инча, когато ми се наложи да разчитам само на 15.6“ екран на лаптопа, просто не мога да ви опиша колко ощетен се чувствам, а и като чета мнения на колеги из разни форуми, разбирам че не съм само аз на това мнение. Та хубаво е да помислите за размера на екрана, вече има доста матрици с HD резолюции, включително 15“, ако слезем по-надолу и разгледаме мобилните предложения т.нар ултрабуци – устройства с дислплей от 10“ до 14“, там качеството на матриците не е толкова добро, но ако все пак идеята ви е да вържете лаптопа към някой 24“ монитор, то не виждам проблем да го направите.

Когато вече що годе сте направили някакъв списък с неща, които искате да имате във вашият бъдещ лаптоп, можете например да влезнете в един сайт за такава техника, ползвайте филтъра им, отбележете бюджета си, ще ви излязат 10-20 лаптопа като предложения.  Можете още малко да орежете списъка, като изключите марките, които по една или друга причина не са по вкуса ви. По този начин почти със сигурност вашият избор за нов лаптоп ще представлява избор из между 5-10 предложения.

Лично аз бих се разровил из форуми за мнения на потребители относно моделите. Ще прочета пак във форуми и фирмени сайтове за драйвъри, проблеми  и т.н. с моделите. Почти съм сигурен, че след този сърч вие най-вероятно вече ще имате точна представа, коя е вашата нова придобивка.

Надявам се да съм бил полезен, ако има някакви въпроси с удоволствие бих отговорил, можете да ползвате формата за коментари или контактната форма тук

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>